Burgerfest 2019 – Fotogalerie

Krásné slunečné a teplé počasí sobotního odpoledne v Dobřejovicích odstartovalo každoroční akci Dobřejovický Burgerfest, který pro vás připravil spolek Moderní Dobřejovice. Počasí přálo a proto na akci dorazilo spoustu lidí.  Soutěže o Nejlepší Americký jablečný koláč vyhrála paní Věra Kaprálová. Recept na vítězný koláč bude níže. 

O krocení bizona byl letos velký zájem. Pro statečné děti byla připravená odměna a dospělí sklidili potlesk. Letošním vítězem rodea se stal Petr Sita a bral pytel plný dolarů. Z dětí se na prvním místě v Rodeu umístil Lukáš Burda s časem 0:26:79, což bylo fenomenální. Děti si mohly vyrobit v dílničce  papírové kovbojské masky. V průběhu akce bylo možné ochutnat výborný popcorn. Dorazila i posila, tedy auto s výbornou kávou a skvělými koktejly. Milovníky motorek potěšil pohled na americké motocykly značky Indian a nové vozy od značky Škoda. Odpoledne provázela kapela Dobře ty boys a večer uzavřela kapela Kuple, která roztancovala i kdejakého barového povaleče. Doufáme, že jste si pochutnali a děkujeme za trpělivost při čekání na skvělé burgery kterých se letos prodalo 360.  Uvidíme se třeba na Halloweenském halali 18. Října v 17.00 h ve Spolkovém domě v Dobřejovicích kam Vás srdečně zveme. Budeme dlabat dýně, soutěžit a pro děti bude připravená strašidelná diskotéka v maskách.

Fotogalerie zde.

Krátké vyjádření předsedkyně spolku Jolany Jozové

“Burgerfest je srdcová akce našeho spolku. Původním záměrem bylo setkání občanů Dobřejovic v centru obce, za doprovodu dobrého jídla a pití. Letošní ročník byl návštěvou rekordní. Do budoucna nebudeme festival rozšiřovat, chceme ponechat našemu Burgerfestu ráz menší lokální akce. Děláme tuto akci pro zábavu a potěšení lidí z Dobřejovic a blízkého okolí. Rádi vás a vaše přátele uvidíme zase příští rok a necháme jedno sobotní odpoledne pomalu plynout za vůně grilu a v dobré společnosti. Všem kteří si vystáli frontu na burger děkujeme za trpělivost, věříme, že jste si Burgerfest užili. Těšíme se na další naší akci”

Recept na vítězný jablkový koláč:

Recept  je původem z podhůří Bílých Karpat, využívají se hlavně rané odrůdy jablek se slabounkou žlutozelenou slupkou, tzv. skoráky.

Drobenkový koláč má své jméno kvůli nejen použitému způsobu přípravy, ale jistě i kvůli tomu, že si při jeho jedení můžete krásně zadrobit.
Recept: Uvedené množství zaplní větší pekáč s vyšším okrajem.
Ingredience: 350 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 140 g másla, 2 vejce, 1/3 balíčku prášku do pečiva
Tvarohová náplň: 500 g tučného tvarohu, 100 g cukru krupice, ½ balíčku vanilkového pudinku, ½ l mléka, 100 g rozinek, 50 g mletých vlašských ořechů
Jablečná náplň: větší množství strouhaných jablek, aby vznikla pěkně silná vrstva, cukr krupice dle chuti, mletá skořice, nahrubo nasekaná jádra vlašských ořechů, sušené rozinky

Mouku, pískový cukr a prášek do pečiva dobře promícháme. Do této vzniklé sypké směsi rukama zapracujeme mírně změklé máslo a celá vejce. Až nám vznikne konzistence drobenky, je těsto hotovo. Pekáč vyložíme pečícím papírem a nasypeme na dno asi dvě třetiny drobenky. Dobře upěchujeme. 

Tvarohová varianta – v misce si nejlépe s pomocí ručního šlehače smícháme tvaroh, pískový cukr, pudingový prášek a mléko a nakonec přimícháme oprané rozinky. Pro chuť můžeme přidat i trošku rumu. Směs musí být řídká a bez hrudek. Hotovou nalijeme do pekáče a povrch posypeme zbývající drobenkou, do níž jsme přidali nastrouhané ořechy (není nutné).
Jablková varianta – strouhaná jablka smícháme s ostatními ingrediencemi, navršíme na drobenkovou vrstvu a povrch rovněž zasypeme zbývající drobenkou. Chutnou variantu získáme, i když použijeme obě náplně najednou, jenom musíme použít vyšší pekáč. V troubě rozehřáté na 160 st. C pečeme dorůžova, asi ¾ hodiny. Po vychladnutí krájíme na úhledné kostky a podáváme. Nejlépe je počkat s krájením do druhého dne.

Dobrou chuť

LEAVE A COMMENT

Moderní Dobřejovice by Jakub Fišer 2014